Εθνικής Αντιστάσεως 8, Καισαριανή.
Τηλέφωνο: 210 7010330

Συχνές ερωτήσεις

Δείτε τις απαντήσεις μας στις συχνότερες απορίες σας

Η λεύκανση βλάπτει τα δόντια;

Έχει αποδειχτεί κλινικά ότι η λεύκανση δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις στα δόντια. Μπορεί να εμφανιστεί μια ευαισθησία στο κρύο και το ζεστό κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά είναι εντελώς παροδική. Ο σωστά ενημερωμένος οδοντίατρος κάνει χρήση κατάλληλων λευκαντικών υλικών και συσκευών που συντελούν στην σωστή οδοντική υγεία.

Μπορούν όλοι να κάνουν λεύκανση και μέχρι ποια ηλικία;

Δυστυχώς η λεύκανση έχει μερικούς περιορισμούς: Απαγορεύεται σε ηλικίες κάτω των 18 ετών και σε εγκύους και θηλάζουσες. Απαγορεύεται σε μη υγιή δόντια, όταν υπάρχουν μη θεραπευμένες αποτριβές ή υφίζηση ούλων. Απαγορεύεται σε περιοδοντικούς ασθενείς. Απαγορεύεται όταν υπάρχουν γέφυρες ή στεφάνες ή όψεις ρητίνης διότι δεν λευκαίνουν, οπότε μετά τη λεύκανση πρέπει να αλλαχτούν. Κάθε ηλικία αν δεν έχει τους παραπάνω απαγορευτικούς παράγοντες μπορεί να κάνει λεύκανση.

Η οδοντιατρική θεραπεία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται;

Πρόκειται για ένα μύθο. Οι οδοντιατρικές επισκέψεις πρέπει να είναι συχνές κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά για οδοντικούς καθαρισμούς, γιατί συχνά παρατηρείται ουλίτιδα κύησης, για θεραπεία πόνου και ουλικών φλεγμονών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος ενός πρόωρου ή λιποβαρούς μωρού σε γυναίκες με περιοδοντική νόσο είναι μέχρι και επτά φόρες μεγαλύτερος από το συνηθισμένο.

Μπορεί ένα σφραγισμένο δόντι να χαλάσει ξανά;

Ναι, βεβαίως μπορεί να ξαναχαλάσει και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με ένα ακέραιο δόντι. Η σωστή επιλογή ιατρού και θεραπείας μειώνει κατά πολύ αυτές τις πιθανότητες.

Έχω πρηστεί, να πάρω αντιβίωση;

Όχι πριν συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο. Η αντιβίωση θα καλύψει τα συμπτώματα αλλά μόνο προσωρινά. Η οριστική θεραπεία είναι η απονεύρωση όπου αφαιρείται το αίτιο της φλεγμονής που είναι ο μολυσμένος πολφός.

Τα λευκά σφραγίσματα είναι ανθεκτικά όπως τα μαύρα;

Οι νέες ρητίνες που χρησιμοποιούνται για τα λευκά σφραγίσματα είναι πολύ εξελιγμένες, έχουν μεγαλύτερη αντοχή, τέλεια χρωματική ταύτιση, συγκολλούνται με την εναπομένουσα οδοντική ουσία χημικά και όχι μηχανικά όπως γινόταν με τα μαύρα σφραγίσματα, οπότε δεν γίνονται πια οι τεράστιες κοιλότητες του παρελθόντος. Επίσης τα μαύρα σφραγίσματα περιέχουν υδράργυρο ο οποίος έχει κατηγορηθεί για πολλές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς.

Γιατί ματώνουν τα δόντια μου κατά το βούρτσισμα;

Η αιμορραγία των ούλων είναι ένδειξη φλεγμονής (ουλίτιδας) και χρειάζεται θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Γιατί πρέπει να φτιάξω τα πρώτα δόντια του παιδιού αφού ξέρω ότι θα πέσουν;

Τα παιδικά (νεογιλά) δόντια πρέπει να φεύγουν με μια χρονική σειρά γιατί αποτελούν τους οδηγούς για τη σωστή ανατολή και θέση των μόνιμων δοντιών. Η πρόωρη απώλεια μπορεί να οδηγήσει σε ορθοδοντικές ανωμαλίες σε προβλήματα σύγκλησης, μάσησης και ομιλίας.